Heeft u de nieuwe website al gezien?

bmb-bouwmaterialen.be

Home | Historiek

Historiek Bouwmaterialen Costermans

In 1946 richtten de twee broers Stan en Albert Costermans de eenmanszaak S&A Bouwmaterialen op. De firma verkocht en leverde allerlei soorten bouwmaterialen aan particulieren.

Enkele particulieren stelden de vraag of de firma ook dakwerken uitvoerde. In het bedrijf werkten enkele werknemers die dat wilden doen en zo begon het bedrijf met dakwerken voor particuliere woningen. Rond 1965 werkte S&A Costermans niet enkel voor particulieren, maar ook voor de overheid b.v. het Belgisch Leger, Openbare werken,... Daarnaast werden ook werken uitgevoerd voor enkele multinationals gelegen aan de haven van Antwerpen b.v. BASF, Bayer, Degussa,...

In 1969 kwam de huidige zaakvoerder, Jan Costermans in de zaak. Op dat moment was het bedrijf het dak van de Kathedraal van Antwerpen aan het restaureren. In die periode werden er veel werken aangenomen die grote risico's inhielden, waaronder brandgevaar, daardoor ontstond de noodzaak om aan risicospreiding te doen.
Nadat in 1975 Stan Costermans zijn broer Albert uitkocht, werd in 1977 PVBA Costermans Dakwerken opgericht om aan nodige risicospreiding te doen. Jan Costermans is toen medezaakvoerder geworden.

De activiteiten van de afdeling bouwmaterialen breidde zich uit, vloerwerken werd nu ook een activiteit van het bedrijf. In 1981 is dan beslist om van de eenmanszaak Costermans Bouwmaterialen ook een PVBA te maken. Jan werd zaakvoerder, Stan stopte ermee. Stan verliet de firma en verkocht alles aan zijn 2 zonen Mark en Jan Costermans. Enkel de gronden en gebouwen behield hij zelf.

In 1987 stichtte Jan Costermans met zijn vrouw Ria Peeters de N.V. Frelieco. De N.V. Frelieco kocht de gronden en gebouwen van Stan Costermans.

In 1990 is er een nieuw bedrijfsgebouw gebouwd met burelen, toonzaal en magazijnen. Een van de magazijnen werd gebruikt als steenzagerij. In 2000 is deze zo gegroeid dat de firma een stuk industriegrond in Essen gekocht heeft en een nieuwe firma heeft opgericht, BVBA Abbin (Ambachtelijk Belgisch Bedrijf In Natuursteen).

Costermans Bouwmaterialen treed toe tot de Adimat groepering In 1991. Een groepering, waar de grotere familiare bouwhandelaren bij aansloten om in een groepering te kunnen aankopen. Dit ten voordele van de klanten om een beter prijs te kunnen garanderen. De Adimat groepering heeft in 2003 het “Bouw.Punt” concept gelanceerd. Iedere aangesloten bouwhandelaar met dezelfde huisstijl en uitstraling. Een vertrouwd punt voor het aankopen van bouwmaterialen door heel België.

Sinds 2007 is Tegel.Punt een onderdeel van Costermans. Als hoofdzaak houden zij zich bezig met het verkopen en plaatsen van Keramische tegels, Natuursteen en laminaat. U kan de nieuwste trends bewonderen in onze showroom van ca 300 M² en op ons buitentoonpark van 500 M². Daar is zowel de natuursteentegels als de betonnen kwaliteit te bezichten.

In 2008 worden de verkoopsactiviteiten uitgebreid naar industriezone Bosduin te Kalmthout, waar een terrein van 1.6 Ha word aangekocht. Een depot zal worden gebouwd met doel het onderbrengen van al onze grote stock. Al snel leert de aannemer ons 2de afhaalpunt kennen. Kalmthout blijkt een zeer strategische plaats te zijn.
Werken met 2 depots geeft de aannemer de vrijheid bouwmaterialen af te halen op de voor hem gunstigste plaats, afhankelijk waar dat hij die dag werkzaam is. Al snel komt de vraag naar een uitgebreider assortiment van klein gereedschap. Op een tijdspanne van slechts 3 maanden zal er een interne winkel worden gebouwd. Hiermee krijgt een aannemer een 2de volwaardige 1-stopplaats waar hij alle bouwmaterialen, groot en klein, onder 1 dak aantreft.
Vanaf dat moment zal ook onze planningsafdeling worden ondergebracht op depot Bosduin. Doel is onze hoofdvestiging te Essen te ontzien van al het zware vrachtverkeer, en strategisch te plannen vanuit het centraal gelegen Kalmthout.

In 2010 start men met de bouw van een nieuw Gemeente magazijn en Containerpark vlak achter ons depot. Ideaal voor de particulier en doe-het-zelver die ook zo Bouw.Punt Costermans kan leren kennen voor zijn behoefte van bouwmaterialen. Beide depots worden verder op elkaar afgestemd aangaande de aanwezigheid van artikelen en een verbeterd stockbeheer.

Concrete plannen voor de toekomst zijn o.a.: De modernisering van de kantoren te Essen, met een nieuw geïsoleerde gevelbekleding, nieuwe ramen en deuren. De bouw van een kantoorruimte en een volwaardige shop te Kalmthout. Eind 2011 zal de heer Jan Costermans een meer adviserende rol gaan spelen in de firma. De zaakvoerders Frederick Costermans en Koen Hendriks bepalen voortaan mee de toekomst van de firma Bouw.Punt Costermans. Frederick Costermans zal instaan voor het financiële, aankoop en facturatie luik in de firma. Koen Hendriks zal de dagdagelijkse leiding en de verkoop op zich nemen.

Door in juli 2014 toe te treden bij de CRH-groepering versterkt Costermans zijn positie in de bouwmaterialenmarkt. Koen Hendriks zal voortaan als vestigingsmanager de algemene leiding voeren over de 2 sites, Essen en Kalmthout. Een nieuw logo en huisstijl, voortaan gaan we als BMB-Costermans door het leven. ( BMB = Bouw Materialen Belgie ) Het persoonlijk karakter van de firma blijven we echter behouden. De klant zal de vertrouwde medewerkers te zien krijgen en ook kunnen blijven rekenen op onze expertise en professionaliteit. Door de krachten te bundelen met andere handelaars in bouwmaterialen, onder de vleugels van CRH, is Costermans klaar voor de toekomst!

Voor meer informatie, een prijsvraag of bestelling klik hier.